FETÖ operasyonunda yeni detaylar ortaya çıktı
13 şüpheli etkin pişmanlıktan yararlandı
Yakalanan şüpheliler arasından 13 kişi etkin pişmanlıktan yararlanırken toplam 27 kişi örgüt yapılanmasına yönelik detaylı ifade verdi. Operasyonda örgütün Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Şanlıurfa ve Adıyaman'da güncel yapısı deşifre edildi.
İsim yerine kod adı kullanmışlar, balkan ülkelerinde buluşmuşlar
Operasyon kapsamında örgütün eleman temin etmeye yönelik yeni yöntemleri de tespit edildi. Emniyet güçlerinin 1 yıl süren teknik ve fiziki takibi sonucu örgütün Arnavutluk, Bosna-Hersek ve Makedonya gibi ülkelerde, 2-3 katlı kiralık evlerde öğrenci gruplarıyla toplantılar gerçekleştirdiği belirlendi. "Mentör" olarak adlandırılan ev sorumluları tarafından bir haftalık periyotlarla öğrenci değişimi yapılırken, bu kişilerin kendi aralarında da "lise", "vifak" ve "cemaat" gibi kategorilere ayrıldığı öğrenildi.
FETÖ elebaşının videolarıyla bağlılık oluşturmak istemişler
Gezi adı altında yurt dışına götürülen ve örgüt evlerinde kalan öğrencilere FETÖ'nün videoları izletilerek bağlılık oluşturulmaya çalışıldığı, "sorumlu kişi" adı verilen mentörler tarafından 2 yıl boyunca takip edildiği, örgütü benimseyenlere "cemaat" adını verdikleri, örgüte karşı, bağlılık hissetmeyenlere ise "vifak" dedikleri ortaya çıktı. Mentörlerin vifak grubunda yer alan öğrencileri ise kendi içlerinde A ve B olarak kategoriye ayırdıkları öğrenildi.
Gidişler farklı koltuklarda, dönüşler yan yana
Operasyonla birlikte dikkat çeken bir detay ise yurt dışına çıkarılan öğrenci gruplarının seyahat planı oldu. Aynı uçakta seyahat eden örgüt üyelerinin farklı koltuklarda oturtulup, dönüşte ise yan yana getirildiği tespit edildi. Bu durumdan şüphelenen güvenlik güçleri, yaptığı detaylı analiz sonucu birçok şüpheliyi takibe alarak yakaladı. Şüphelilerin 27'si örgütün yurt dışı yapılanması ve organizasyonlarına dair kapsamlı ifadeler verirken bu kişilerden 13'ü ise etkin pişmanlıktan yararlandı. Bu ifadelerden biri de Arnavutluk'a götürülen bir kişinin itirafı oldu.
"Ucuz tatil sanmıştım, pişmanım"
Etkin pişmanlık yasasından yararlanan bir şüpheli ifadesinde sadece ucuz yurt dışı tatili yapmak için gittiğini söyleyerek ve pişman olduğunu belirterek, "İstemsizce de olsa katıldım. 2024'ün Temmuz ayında Arnavutluk'a gittim. Tiran şehrine, dört arkadaş olarak gittik. Gideceğimiz kişiyi tanıyordum ama diğer ikisini tanımıyordum. Bizi, maç izlediğimiz bir kafede tanıştırdılar. Bana bunun bir gezi olacağını, masrafların karşılanacağını ve dini eğitim verileceğini söylediler. Uygun geldiği için kabul ettim. Ancak oraya gittiğimde bunun bir örgüt faaliyeti ve dini eylem olduğunu anladım. Pişmanım. Bu şahıslarla aramda herhangi bir bağ yoktu, örgütsel bir amacım olmadı. Amacım sadece ucuz yurt dışı tatili yapmaktı" ifadelerini kullandı.
Finans ağı da deşifre edildi
Operasyonda örgüte finans sağlayan iş insanları daşifre edilirken, bunlar arasında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yurtdışına kaçmaya çalışırken yakalanan NAKSAN Holding'in eski sahibi Taner Nakıboğlu'nun yanı sıra bazı e-ticaret firmaları sahipleri, esnaflar ve farklı iş kollarında faaliyet gösteren kişiler de listede yer aldı. Finans desteğinin ise MASAK ve vergi müfettişlerinden gizlenmek amacıyla 3 ila 5 bin TL aralıklarında küçük parçalar halinde yapıldığı saptandı.
Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 77'si tutuklanmıştı
Önceki gün adliye sevk edilen FETÖ şüphelilerinden 77'si tutuklanmış, 125'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Diğer 23 şüpheli ise serbest bırakılmıştı. Dev operasyonla ilgili geniş çaplı soruşturmaların sürdüğü öğrenildi.